Heb ik een verwijzing van mijn huisarts nodig?
Nee, voor acupunctuur heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. Ook niet om voor een vergoeding van je ziektekostenverzekeraar in aanmerking te komen.
Vergoed mijn ziektekostenverzekeraar de behandeling?
De meeste ziektekostenverzekeraars vergoeden de acupunctuurbehandelingen of een deel daarvan vanuit je aanvullende pakket. Je eigen risico wordt hierdoor niet aangesproken. Kinderen hebben een eigen budget van waaruit de acupunctuurbehandeling vergoed wordt. Raadpleeg je ziektekostenverzekeraar of jouw polis van dien aard is dat je voor vergoeding in aanmerking komt. Klink hier voor een overzicht van de vergoedingen in 2019 (per zorgverzekeraar).
Doet het prikken van de naalden pijn?
De acupunctuurnaaldjes die gebruikt worden zijn flexibel, buigzaam en zo dun als een hoofdhaar. Het prikken doet meestal geen pijn maar sommige mensen en sommige acupunctuurpunten zijn wat gevoeliger dan andere en dan kan het soms even een elektrisch schokje of een pijnlijke tinteling geven. Dit gevoel verdwijnt altijd weer snel. Ook zal ik altijd je reactie op de naaldjes in de gaten houden zodat ik meteen kan bijsturen als iets onprettig voelt. Je moet je immers wel goed kunnen ontspannen.
Hoe snel kan ik merken dat de behandeling aanslaat?
Dit varieert per aandoening of probleem waarmee je komt. Acute problemen kunnen eerder verbetering geven dan chronische problemen. Echter na een eerste behandeling kun je vaak al merken dat er iets aan het veranderen is. Sommige (pijn-)klachten kunnen na de eerste behandeling eerst even wat erger worden. Dit, omdat acupunctuur de reacties van je lichaam stimuleert. Na maximaal een dag of twee,drie zul je merken dat ook dit weer verdwijnt en er verbetering optreedt. Er als het ware een nieuw evenwicht ontstaan. Andere veranderingen die je snel kunt merken zijn: beter slapen, meer energie hebben, alerter zijn en vrolijker voelen.
Zijn de naalden steriel?
In mijn praktijk maak ik gebruik van steriele, wegwerpnaalden. Deze naalden worden eenmalig gebruikt en na gebruik direct weggegooid in speciale containers.
Hoe lang duurt een consult?
Het eerste intake-gesprek en de eerste behandeling duurt ongeveer 90 minuten. Een vervolgconsult 45 tot 60 minuten.
Kan acupunctuur naast een westerse behandeling werken?
Ja. Acupunctuur en een Westerse behandeling hoeven elkaar niet in de weg te zitten en sluiten elkaar niet uit, sterker nog: ze kunnen elkaar perfect aanvullen waardoor je het beste van twee werelden krijg! Acupunctuur kan bijvoorbeeld goed helpen tegen misselijkheid bij chemotherapie, of goede ondersteuning bieden bij vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IUI, IVF en ICSI behandelingen. Ook kan acupunctuur helpen bij het verminderen van de bijwerkingen van medicijnen.
Is acupunctuur veilig?
Acupunctuur is zeker veilig, mits natuurlijk uitgevoerd door een gediplomeerd acupuncturist die bovendien erkend is door een beroepsvereniging. De leden moeten zich bovendien, net als reguliere artsen, jaarlijks verplicht bijscholen en hebben allen ook een grondige kennis van de westerse geneeskunde.
Heeft acupunctuur bijwerkingen?
Het kan zijn dat je na de behandeling wat moe, loom, stijf of emotioneel bent. Dit is bij de ene persoon erger dan de andere en dit is ook nog afhankelijk van de klacht waarvoor je behandeld wordt. (Pijn-)klachten kunnen ook een paar dagen wat verergeren voordat verbetering optreedt. Dit is niets om je zorgen over te maken. Voordat je naar huis gaat zal ik altijd de (voor jou) mogelijke bijwerkingen met je bespreken zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Dit verschilt per persoon en is ook afhankelijk van je specifieke klacht. In de praktijk merk ik dat er na 3 of 4 behandelingen al een behoorlijke verbetering of verandering merkbaar is. In overleg bespreken we dan wat het beste vervolgtraject is voor jou. In een enkel geval kan het voorkomen dat acupunctuur niet de meest geschikte weg is voor je. Dan zal ik altijd met je meedenken of indien nodig doorverwijzen naar een andere therapeut of discipline.
Is acupunctuur veilig tijdens zwangerschap/borstvoeding?
Jazeker. Mits uitgevoerd door een deskundige acupuncturist uiteraard. De Chinese Geneeskunde heeft al meer dan 2000 jaar ervaring hierin opgedaan. Er bestaan speciale behandelingen voor o.a.: dreigende miskraam, ochtendmisselijkheid, angst/ spanning, obstipatie, draaiing van stuitligging, geboortevoorbereiding (vanaf 36 weken), bevalling opwekken (vanaf 41 weken), borstvoedingsproblemen (stuwing/te weinig melk door stress),borstontstekingen, postnatale depressie, vermoeidheid, slapeloosheid en bekkeninstabiliteit. Een aantal punten zullen tijdens de zwangerschap nooit geprikt worden.