Bowen Therapie

De Bowen therapie is een therapie die de zelfhelende functie van het lichaam stimuleert door een soort massagetechniek. Het wordt onder andere ingezet bij blessures, pijnklachten, artrose en rugklachten. Het is een holistische methode, aangezien het gehele lichaam en verschillende systemen behandeld worden.

Fascie
De therapie wordt toegepast op de fascie, het bindweefselsysteem in het lichaam. Het bindweefsel zit rond alle organen, spieren en botten. Hierin kan spanning opgebouwd worden. De therapeut maakt zachte, rollende bewegingen met duim en wijsvinger over het weefsel, waar het weefsel reflexmatig op reageert. Deze duren een aantal seconden. Na een aantal bewegingen wordt een pauze van een aantal minuten ingelast. In deze pauze verwerkt het lichaam de stimulans en zal het aan het werk gaan. Soms reageert het lichaam meteen op een beweging, bij anderen duurt het een aantal dagen voordat het lichaam er iets mee gaat doen.

Holistisch
De Bowen therapie wordt over het hele lichaam toegepast en niet alleen op de plek waar de meeste klachten zijn ontstaan. Het lichaam wordt in zijn geheel aangesproken om de disbalans te vinden en op te lossen. Meestal wordt een sessie gestart met een basisbehandeling over het hele lichaam, waarna een specifieke behandeling op de plek van de klachten nog kan volgen. Alleen bij zeer acute gevallen wordt deze volgorde wel eens omgedraaid.

Hoe werkt het?
Het doel van de Bowen therapie is om de balans in het lichaam terug te vinden. Wanneer er spanning of blokkades aanwezig zijn, kan het lichaam minder aanspraak doen op het herstellend vermogen. Door de rollende bewegingen wordt ontspanning in het lichaam gecreëerd en wordt het lichaam gestimuleerd om de natuurlijke balans weer te herstellen. De therapie focust dus op ontspanning en het herstellend vermogen van het menselijke lichaam.

De Bowen moves
Tijdens een beweging, ofwel move genoemd, wordt de huid zachtjes richting de rand van een pees of spier getrokken. De spanning wordt even vastgehouden en daarna weer met een rollende beweging losgelaten. Door de move ontdekken de proprioceptoren een afwijkende situatie waarop ze gaan reageren. Proprioceptie is het vermogen van het lichaam om de stand en beweging van het lichaam waar te nemen, zoals spanning in de spieren, het evenwicht en waar een lichaamsdeel is ten opzichte van de rest van het lichaam. De proprioceptoren sturen een signaal over de afwijking in het weefsel naar de hersenen. De hersenen sturen dan een gecorrigeerd signaal terug, waarna de ontspanning terugkomt in het lijf. Zo speelt de therapie dus in op het herstellend vermogen.

Behandeling
De Bowen therapie is een vorm van therapie die snelle resultaten boekt. Vaak zijn twee of drie behandelingen genoeg om al een groot verschil te voelen. Vaak vindt de therapie een keer per week plaats om het lichaam tijd te geven om het geactiveerde herstelproces in te zetten. De werking van de therapie is niet altijd blijvend. Het kan zijn dat door belastende werkomstandigheden de klachten terugkomen en herhalende behandelingen nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan zwaar tillen, veel computerwerk of een verkeerde lichaamshouding aannemen.