Behandelmethodes

De Chinese geneeswijze kent grofweg drie behandelmethodes. De meest bekende in Nederland is de acupunctuur. Daarnaast is er Chinese kruidentherapie en Tuina wat een vorm van medische massage is. Afhankelijk van het soort klacht wordt een keuze gemaakt uit deze drie behandelvormen of een combinatie er van.

Acupunctuur en Tuina hebben hun werking via het meridiaansysteem en beïnvloeden via de meridianen de organen. Daarom worden deze vormen van therapie veel ingezet bij klachten aan het bewegingsapparaat omdat dit direct te beïnvloeden is via het meridiaansysteem.

Chinese kruidentherapie werkt direct op de organen omdat de kruiden worden ingenomen en in het spijsverteringskanaal terecht komen. Kruidentherapie wordt veelal ingezet voor interne klachten. We zien dit bijvoorbeeld bij maag- en darmklachten waar – door kruiden in te nemen – de maag en darmen direct worden beïnvloed.

Aan de linkerkant onder de kopjes acupunctuur, Chinese kruiden en Tuina vindt u uitgebreide uitleg over de verschillende behandelmethodes.